Πληροφορίες Παιχνιδιού


Σύντομη Περιγραφή Παιχνιδιού

Η εφαρμογή αυτή είναι ένα παιχνίδι ερωτήσεων, όπου οι χρήστες προκαλούν ο ένας τον άλλο σε διάφορα τεστ ερωτήσεων. Κάθε πρόκληση αποτελείται από ένα τεστ 10 ερωτήσεων που αφορούν στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στις ενότητες του Αναλυτικού Προγράμματος της Πληροφορικής Α’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου, καθώς επίσης και σε Γενικές γνώσεις Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να εκπαιδεύσει παιδιά ηλικίας 12-16 χρονών σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου προσφέροντάς τους μια ευχάριστη ενασχόληση.


Πώς παίζεται το παιχνίδι;

Για να παίξετε το παιχνίδι, απαιτείται εγγραφή. Τα στοιχεία που θα καταχωρήσετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τους σκοπούς του παιχνιδιού. Για σκοπούς του παιχνιδιού θα χρησιμοποιείται και θα φαίνεται το όνομα χρήστη (ψευδώνυμο). Κάθε παίκτης μπορεί είτε να αποστείλει προκλήσεις σε άλλους παίκτες είτε να δεχτεί προκλήσεις από άλλους. Δεν υπάρχει δυνατότητα παιχνιδιού με το σύστημα ως αντίπαλο. Το παιχνίδι δε παίζεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή οι δύο παίκτες δεν απαντούν την ίδια ώρα τις ερωτήσεις του τεστ. Αυτός που ξεκινά το παιχνίδι, παίζει πρώτος απαντώντας τις ερωτήσεις του τεστ. Μόλις ολοκληρώσει το τεστ ο πρώτος παίκτης, οι ίδιες ερωτήσεις αποστέλλονται στον δεύτερο παίκτη. Αφού ολοκληρώσει και ο δεύτερος παίκτης το τεστ, τότε βγαίνει ο νικητής. Οι μαθητές μαζεύουν τόσο βαθμούς για το προσωπικό τους σκορ, όσο και βαθμούς για το σχολείο τους. Αν κάποιος παίκτης δεν αποδεχτεί μια πρόκληση, αυτό δεν επιφέρει κάποιο κόστος στη βαθμολογία.


Πώς ξεκινώ να παίζω;

Για να ξεκινήσεις να παίζεις πρέπει πρώτα να επιλέξεις το Eπίπεδο στο οποίο θέλεις να διαγωνιστείς και μετά να επιλέξεις έναν Aντίπαλο. Αν σε έχει προκαλέσει κάποιος άλλος χρήστης, μπορείς να αποδεχτείς την πρόκληση και να απαντήσεις το τεστ ερωτήσεων στο Επίπεδο που επέλεξε ο Αντίπαλός σου.


Πόσα Επίπεδα Δυσκολίας έχει το παιχνίδι;

Το παιχνίδι έχει τρία Επίπεδα Δυσκολίας:

1. Επίπεδο 1

2. Επίπεδο 2

3. Επίπεδο 3

Κάθε Επίπεδο δηλώνει το βαθμό δυσκολίας των ερωτήσεων του τεστ και δίνει διαφορετική βαθμολογία. Όλοι οι χρήστες μπορούν να διαγωνιστούν σε όλα τα Επίπεδα.


Πώς επιλέγω αντίπαλο;

Το σύστημα παρέχει δύο τρόπους για να επιλέξεις αντίπαλο:

1. Επιλογή από εσένα συγκεκριμένου χρήστη από τη λίστα φίλων σου

2. Αυτόματη επιλογή μαθητή από άλλο σχολείο που θα επιλεγεί τυχαία από το σύστημα


Πώς δημιουργείται η λίστα φίλων μου;

Η λίστα φίλων χωρίζεται σε τρεις ομάδες:

1. Συμμαθητές: είναι οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα μαθητές από το σχολείο σου

2. Φίλοι: είναι χρήστες του συστήματος (είτε από το ίδιο σχολείο είτε από άλλο) που πρόσθεσες εσύ μέσα στη λίστα σου

3. Φίλοι του Facebook: είναι οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα φίλοι σου από το Facebook (εάν επέλεξες να συνδεθείς με αυτό)


Πώς προσθέτω φίλους στη λίστα μου;

Μπορείς να προσθέσεις φίλους στη λίστα σου με 3 τρόπους:

1. Με την ηλεκτρονική τους διεύθυνση

2. Με το ψευδώνυμό τους

3. Εάν επιλέξεις να παίξεις με ένα τυχαίο χρήστη από άλλο σχολείο που θα σου φέρει το σύστημα, τότε με τη λήξη του παιχνιδιού θα έχεις τη δυνατότητα να τον προσθέσεις στη λίστα σου


Πότε ένα σχολείο παίρνει βαθμούς;

Τα σχολεία παίρνουν βαθμούς μόνο όταν μαθητές του σχολείου κερδίζουν μαθητές από άλλα σχολεία. Δηλαδή όταν ένας μαθητής παίζει με συμμαθητές του από το ίδιο σχολείο, τότε το σχολείο του δεν επωφελείται σε βαθμούς.


Πόσους βαθμούς παίρνει ένα σχολείο;

Όταν ένας μαθητής νικήσει ένα μαθητή από άλλο σχολείο, τότε το σχολείο του νικητή παίρνει 10 βαθμούς, ανεξαρτήτως του Επιπέδου Δυσκολίας στο οποίο έπαιξε.


Πότε ένα μαθητής παίρνει προσωπικούς βαθμούς;

Κάθε φορά που ένας παίκτης κερδίζει σε ένα τεστ έναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο τότε κερδίζει τους βαθμούς που μάζεψε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι βαθμοί προστίθενται στην προσωπική του βαθμολογία.


Πόσους βαθμούς παίρνει ένας μαθητής;

Κάθε φορά που απαντάς σωστά μια ερώτηση σε ένα τεστ τότε παίρνεις βαθμούς που εξάγονται από την πιο κάτω φόρμουλα:

όπου

το δευτερόλεπτο που απάντησε = 10 - υπολειπόμενος χρόνος

(Επίπεδο 1 = 1 βαθμός, Επίπεδο 2 = 2 βαθμοί, Επίπεδο 3 = 3 βαθμοί)

Σημείωση: Η σωστή απάντηση είναι πάντα μόνο μία. Αν ο χρήστης δεν απαντήσει στο διάστημα των 10 δευτερολέπτων τότε δεν παίρνει βαθμό.


Πώς βγαίνει ο νικητής ενός παιχνιδιού;

Μετά την ολοκλήρωση του τεστ και από τους δύο παίκτες, αυτός που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς από τις ερωτήσεις, θεωρείται ο νικητής. Έτσι προστίθενται στην προσωπική του βαθμολογία οι βαθμοί που πήρε από το τεστ. Ο παίκτης που δεν κέρδισε στο τεστ δεν παίρνει αλλά ούτε και χάνει βαθμούς.


Κανόνες & Περιορισμοί Παιχνιδιού

1. Οι χρήστες δεν μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία τους πάνω από μια φορά. Θα δικαιούνται να τα ανανεώσουν μόλις αρχίσει ο επόμενος γύρος διαγωνισμού (υπολογίζονται 2 διαγωνισμοί ετησίως).

2. Η επιλογή για σύνδεση στο σύστημα μέσω Facebook είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 13 ετών.

3. Δεν μπορούν να εκπληρωθούν πάνω από τρία παιχνίδια μεταξύ δύο ίδιων χρηστών την ημέρα.

4. Ο χρήστης, αν έχει ήδη ξεκινήσει να απαντά ένα τεστ, έχει τη δυνατότητα να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αλλά ο αντίπαλος θα πάρει μαζί με τους δικούς του βαθμούς που μάζεψε και τους βαθμούς που μάζεψε ο χρήστης που εγκαταλείπει στο συγκεκριμένο τεστ.

5. Εάν ένας μαθητής έχει 20 προκλήσεις και δεν έχει ανταποκριθεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά σε καμία τότε:


Πληροφορίες διαγωνισμών

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινούν από 10 Οκτωβρίου – 31 Ιανουαρίου και από 1 Φεβρουαρίου – 31 Μαΐου. Οι βαθμοί των σχολείων και οι βαθμοί των μαθητών θα μηδενίζονται με τη λήξη του διαγωνισμού, κάθε Ιανουάριο και κάθε Μάιο. Κατά τη διάρκεια λήξης του παιχνιδιού και μέχρι την έναρξη του επόμενου διαγωνισμού, η εφαρμογή θα είναι ανενεργή, δηλαδή οι μαθητές δεν θα μπορούν να εγγραφούν ή να παίξουν. Με κάθε νέα σχολική χρονιά, όσοι μαθητές έχουν ήδη λογαριασμό στο παιχνίδι θα πρέπει να ορίσουν ξανά το σχολείο, την τάξη τους και την ηλικία τους.

Το ονοματεπώνυμο και το σχολείο των χρηστών θα ανακοινώνεται μόνο σε περίπτωση που έχουν νικήσει και κληθούν να βραβευτούν.

Με το τέλος κάθε διαγωνισμού θα βραβεύονται από την ΜΤΝ τρία σχολεία και τρεις μαθητές.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο λανσαρίσματος της εφαρμογής ο διαγωνισμός ξεκινά τον Φεβρουάριο 2016 και λήγει στις 15 Ιουνίου 2016.


Σχετικά με την Εφαρμογή

Μέρος του iWhiz συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CEF της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου CyberEthics GV.

Το κόστος ανάπτυξης της ψηφιακής εφαρμογής χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΜΤΝ (Cyprus) Ltd.και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Εkkotek Ltd.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η υλοποίηση της εφαρμογής υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου Ασφαλές Διαδίκτυο.


Το περιεχόμενο της εφαρμογής με τη μορφή ερωτήσεων αναπτύχθηκε από τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου CyberEthics GV, Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI) και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και με τη συνεργασία καθηγητών Πληροφορικής.

Έκδοση: 1.1